Kuchařské nože

nože

Máme mnoho druhů kuchařských nožů. Některé jsou na porcování masa, jiné se používají třeba na sekání. Dále zde existují speciální nože na sýr, vykosťování ryb nebo na gyros. Prostě pokud potřebujeme něco krájet, sekat nebo porcovat, vždy musíme zvolit ten správný kousek.

Nože ale nejsou jen tak.

Výběr nožů ale není zrovna jednoduchý. Zvláště pro profesionální použití je nutné hodně přemýšlet, než nějaké koupíme. Profesionální nože jsou lehce odlišné od těch, co si obvykle kupujeme domů. Nejsou zrovna nejlevnější, za to jsou ale vyrobené z nejrůznějších a hodně kvalitních materiálů. Je hlavně nutné, aby tyto nože vydrželi co možná nejdéle ostré. Navíc kuchař potřebuje více sad nožů, protože není možné, aby strádal, když se nějaký ten nůž ztratí nebo nějak otupí či rozbije. Profesionální nože jsou stavěné na hrubé zacházení ale každý kov se někdy ztupí. Proto je potřeba je neustále držet ostré. Na to se používají různé brousky. Jsou buď ruční nebo elektrické. Každý je na různý typ nožů. Dokonce se rozdělují i na typy materiálů, které umí brousit. Proto je nutné jich mít v profesionální kuchyni celou sadu. Je třeba vždy vzít ten správný brousek stejně tak, jako je nutné vzít vždy ten správný nůž na činnost, kterou s ním chceme provádět. Profesionální kuchaři jsou na své náčiní opravdu zvyklí a poznají už jenom podle citu, který nůž je na co. Nebo jej správně určí pohledem. Stačí jim také jedno říznutí a poznají i správné nabroušení nože. Je tedy nutné je neustále udržovat v té nejlepší kondici. Pokud už má nůž svá nejlepší léta za sebou, je potřeba jej co nejdříve vyměnit za nový.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *